0

О тборът на Норвегия събра 16 титли и общо 37 медала, с които завърши начело и в двете класации на олимпийските игри в Пекин. Норвежците завършват с най-много златни медали на втори пореден форум. Те изпревариха отбора на Германия, който си тръгва от Китай с 12 олимпийски титли, а домакините отбелязаха рекордно класиране с третото си място и 9 златни отличия.

На четвърта позиция по медали завършва САЩ с 8 титли и общо 25 отличия, а с по осем златни отличия останаха още Швеция и Нидерландия. Топ 10 се затваря от алпийските нации Австрия и Швейцария, които имат по 7 златни медала, Руския олимпийски комитет с 6 и Франция с 10. Изненадващо една от традиционните сили в зимните спортове Канада остана едва на 11-о място със само 4 златни медала. Домакинът на следващата Олимпиада - Италия - приключи на 13-о място с 2 титли и 17 медала. Все пак РОК е на второ място по спечелени общ брой медали - 32.

Общо 29 страни спечелиха медали от Олимпийските игри в Пекин, като може би най-престижното златно отличие - това в мъжкия турнир по хокей на лед, стана притежание за пръв път на тима на Финландия.

За историята! Финландия триумфира със златните медали в хокея на лед при мъжете за първи път на зимна олимпиада, тимът обърна РОК на финала (ВИДЕО)